Cine este prima femeie instructor auto din Romania?

Atunci cand ne gandim la un instructor auto, ne gandim in primul rand la un barbat. Nu pentru ca meseria ar fi una destinata exclusiv barbatilor, dar pentru ca rar vezi o femeie care sa invete elevii tehnicile si secretele sofatului. Dat fiind faptul ca numarul femeilor cu aceasta meserie este unul foarte mic, putem sa cautam cu usurinta in istorie prima femeie care a fost instructor auto in Romania.

.

Aceasta se numeste Barbara Panco, a absolvit scoala de soferi amatori din judetul Ilfov in 1976 si a reusit sa devina prima femeie care sa transmita cunostintele auto catre noi invatacei. Este o femeie care poate sa fie luata drept barbat prin activitatea pe care a avut-o de-a lungul timpului, deoarece a reusit sa conduca autobuze, camioane, taxiuri si masini de teren si a pus volanul in mana a peste 1500 de elevi. Este chiar premianta la raliul Femeii din anii 80 si la diverse campionate de indemanare auto.

Cine este de fapt Barbara Panco?

Contrar asteptarile, instructorul auto de sex feminin se trage dintr-o familie faimoasa de boieri: Ghica. Inceputurile in viata nu prevesteau ca va deveni una dintre cele mai cunoscute instructoare auto din Romania. In anii 60, aceasta se pregatea sa devina profesoara de limba franceza, insa viata i-a rezervat ceva mai mult de atat.

.

In 1976 s-a hotarat sa devina instructor auto, dupa ce a facut scoala de soferi, insa i-au fost puse ceva obstacole. Directorul de atunci de la cursul de instructori i-a spus ca nu se incurca cu femei, iar in momentul in care Barbara i-a replicat ca nu o intereseaza preferintele lui sexuale, a fost etichetata drept obraznica si a fost data afara. Din fericire, nu a renuntat si a ajuns sa fie instructor la o scoala de la Buftea.

.

Povstea profesionala a Barbarei a inceput in momentul in care si-a dat seama ca meseria de profesoara de franceza nu este pentru ea si s-a gandit ca soferia poate sa fie o alternativa mult mai buna. Astfel, s-a apucat de scoala de soferi profesionisti, dupa care a lucrat trei ani pe un camion, o perioada pe post de taximetrist si o alta perioada pe post de sofer de autobuz.

.

Alte articole interesante:

Site-uri cu statistici despre scolile de soferi din Romania

Cat costa scoala de soferi si unde sa nu faci scoala?

Noi legi si conditii pentru a obtine un atestat de instructor auto

Glume facute la si despre scolile de soferi